Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Fuente Ovejuna



Αφού πάρθηκε η απόφαση να επανέλθω στην “χώρα των μπλογκς” ,αποφάσισα, μαζί βέβαια με το συρφετό που αποτελεί την συντακτική ομάδα. να το κάνω με στυλ(!) και λόγο!
Έτσι λοιπόν, αλλάξαμε την διακόσμηση.. Τι είναι η ουσία χωρίς την εμφάνιση ;Και καθώς όλοι ξέρουμε ότι και η εμφάνιση χωρίς την ουσία δεν πιάνει μία, θα γίνει μια προσπάθεια να αποτυπώσουμε εδώ πράγματα ενδιαφέροντα αλλά και καλύτερα αυτό να το κρίνει ο καθείς προσωπικά! Η ιστορία, η μουσική, οι τέχνες και η καθημερινή μάχη που δίνει ο καθένας και όλοι μαζί θα γεμίσουν τις ψηφιακές μας καρτέλες. Αυτό ελπίζουμε να γίνει τέλος πάντων!
Κάπως έτσι επανερχόμαστε με μια ανάρτηση που αφορά το όνομα του ιστολογιου. πιάνοντας την ευκαιρία από τα μαλλιά θα παραθέσω πως όποιος ξέχνα την ιστορία του, είναι αναγκασμένος να την ξαναζήσει. Φράση που τα τελευταία χρόνια την υπενθυμίζουμε συνεχώς γιατί συνεχώς ξεχνιέται..
Θα πούμε δυο λόγια για την(το) Fuenteovejuna!
(και ένα τραγούδι!)

Fuente Ovejuna ονομαζόταν  ένα χωριό στην σημερινή περιοχή της Κόρδοβα στην Ισπανία (υπάρχει ακόμα ως Fuente Obejuna).
Η μετάφραση του ,σε ελληνικό χωριό ,είναι Προβατοπηγή και ήταν ότι λέει το όνομα του ,ένα μικρό αγροτικό-κτηνοτροφικό χωριό .Τα γεγονότα που θα του δώσουν μια εξέχουσα θέση στην ιστορία λαμβάνουν χώρα στα 1476.

Η καταπίεση των κατοίκων ,των χωρικών ,από τον τοπικό άρχοντα ,Fernán Gómez de Guzmán ,ο οποίος ανήκε στο τάγμα Καλατράβα (λεεες;)και διορισμένο από το Φερδινάνδο τον δεύτερο ,της Αραγονίας, ήταν μεγάλη και βάναυση. Συνεχείς δολοφονίες, βιασμοί, οικονομικός μαρασμός και καταπίεση ήταν καθημερινότητα για τους χωρικούς της ισπανικής Προβατοπηγής.
Και καθώς ξέρουμε, πλέον ότι στην καταπίεση κάθε δυνάστη η απάντηση είναι αγώνας και αλληλεγγύη ,οι ήρωες χωρικοί βασανίσανε και σφάξανε, στην κυριολεξία τον Guzman και την κουστωδία του. Κατά την “ ανάκριση” των χωρικών από τον ανακριτή-απεσταλμένο του βασιλιά, οι απαντήσεις που έπαιρνε στην επίμαχη ερώτηση για την κατάδειξη του υπευθύνου, ήταν “Η ΦουέντεΟβεχούνα το έκανε”.Μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο ο ανακριτής πήγε τους χωρικούς στον βασιλιά ο οποίος και τους συγχώρεσε.

Museo Reina Sofía - Fuenteovejuna - Alberto (Alberto Sánchez)(1932-33)

Toledo, 1895 - Moscú, Rusia, 1962

Εφτά χρόνια πριν η πριγκίπισσα Ισαβέλλα της Καστίλης παντρεύεται τον γνωστό μας πρίγκιπα Φερδινάνδο ΙΙ της Αραγονίας .Και όπως εμείς σαν παντρευτούμε ενώνουμε τις βιβλιοθήκες και τις δισκοθήκες μας ,οι πρίγκιπες ένωσαν τα βασίλεια σε χώρα μία(περίπου)!Όταν η Ισαβέλλα διεκδίκησε τον θρόνο της Καστίλης μετά τον θάνατο του αδερφού της, Ενρικου του IV,το 1474,ο Αλφονσο ο V της Πορτογαλίας μπήκε στην Ισπανία για να υπερασπιστεί την κόρη του Ενρίκου , την Χουάνα την πριγκίπισσα της Καστίλης. Στην μάχη του Τόρο,το 1476 η Ισαβέλλα ηττήθηκε. Την ίδια χρονιά η πόλη Ciudad Real κατελήφθη από το Τάγμα του Καλατράβα ,με ηγέτη τον Rodrigo Tellez Giron ο οποίος στήριζε τον Αλφόνσο τον Πορτογάλο που στήριζε την Χουάννα. Κατά την διάρκεια αυτής της εισβολής οι κάτοικοι της Φουεντεοβεχουνα κάνουν την εξέγερση ενάντια στον τοπικό δυνάστη.



 Σίγουρα η περίοδος δεν ενδείκνυται για μελέτη επιφανειακή, πόσο μάλλον από έναν μη ιστορικό, αφού γίνεται μύλος με τα βασίλεια και τα ποιός ποιόν .Αυτό που μένει, από την κατά πάσα πιθανότητα πρώτη αγροτική εξέγερση ,είναι η άνιση μα γενναία και νικηφόρα μάχη που έδωσαν οι χωρικοί και η αλληλεγγύη! Αν χρειάζεται να γυρίσουμε (και)στο 1476 για να πάρουμε μαθήματα αξιοπρέπειας ας το κάνουμε. Μόνο να μη μας μείνει σαν ευχή...





ΥΓ.: Η φουέντε  οβεχούνα έγινε γνωστή αρκετά αργότερα μέσα από το θεατρικό του Lope de Vega το 1619
ΥΓ2 : Στην χώρα μας, άρα και στους περισσότερους από εμάς έγινε γνωστό από τους στίχους του Γιώργου Μηχαηλίδη για το τραγούδι Η μπαλάντα της Φουέντε Οβεχούνα του Θάνου Μικρούτσικου με την φωνή της Μαρίας Δημητριάδη στον δίσκο του 1977.





3 σχόλια:

  1. Πολυ ενδιαφερουσα η αναφορα στο χωριο,Fuente Ovejuna, στη περιοχή της Κόρδοβα, οπως και στο θεατρικό του Lope de Vega στα 1619.

    Αν δεν εψαχνα, ομως η ιδια, τι σημαινει δεν θα μαθαινα ουτε τη ..προελευση, αλλα ουτε το ...blog, που θα το βαλουμε κι αυτο στο blogroll μας και στο γλομπινγκ και στο Elva.

    Χαιρετισμους απο Βορρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να 'σαι καλα ελβα!
    το τμημα προωθησης του μπλογκ τωρα συντασσεται..

    βορρα;πολυ βορρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή